Dierenartsen en hun specialisaties

Zoek je een dierenkliniek? Alles wat je over dierenklinieken moet weten

by Tonya Sims

Het fenomeen dierenkliniek is iets waar velen weleens iets over gehoord hebben. Maar wat dit precies voor klinieken zijn, is bij de meeste mensen minder bekend. Vaak worden namelijk de termen dierenklinieken en dierenziekenhuizen door elkaar gebruikt, terwijl het toch echt om twee verschillende fenomenen gaat. Wil je weten waarin dierenziekenhuizen van -klinieken verschillen? En ben je benieuwd naar de voordelen die klinieken voor dieren hebben boven dierenziekenhuizen? Lees dan snel verder en ontdek het antwoord op deze vragen.

Dierenklinieken en dierenziekenhuizen: de belangrijkste verschillen tussen beide soorten hulpplekken

Doordat mensen de termen ziekenhuizen en klinieken door elkaar gooien als het over dierenzorg gaat, met name op televisie gebeurt dit vaak, is er behoorlijk wat verwarring over wat nu de belangrijkste verschillen tussen beide dierenhospitalen zijn. Het belangrijkste onderscheid tussen beide vormen van dierenzorg is dat ziekenhuizen voor dieren plekken zijn waar algemene zorg en hulp aan dieren wordt geleverd. Een kliniek voor dieren biedt geen algemene zorg, maar specialistische dierenzorg. Voor de meest professionele dierenzorg kun je dus het beste bij een gespecialiseerde kliniek aankloppen en niet bij een dierenziekenhuis. Zo zijn er klinieken die gespecialiseerd zijn in de zorg voor een of meer soorten huisdieren. Maar ook kun je bij klinieken terecht waar specialistische kennis en zorg mogelijk is voor veedieren, zoals paarden of koeien, of waar je terechtkunt voor zorg op maat voor je hamster, cavia of konijn.
Bij een dierenziekenhuis kun je terecht als het gaat om algemene zorg voor je (huis)dier, zoals het vaccineren van je hond of kat, een standaardoperatie, et cetera. Biedt een dierenziekenhuis geen zorg op maat, omdat het specialisme ontbreekt? Dan is het aan te raden om een geschikte kliniek te zoeken die jouw huisdier alsnog de zorg kan bieden die het dier nodig heeft. Vaak kan het dierenziekenhuis waar je je gemeld hebt, je snel doorverwijzen naar een specialist bij jou in de buurt. Je betaalt uiteraard wel meer voor de specialistische zorg die in een kliniek geboden kan worden. Houd daar dus rekening mee. Maar voor veel baasjes en diereneigenaren is dat geen probleem, omdat ze alles voor hun lievelingsdier over hebben.

Hoeveel klinieken voor dieren zijn er in Nederland?

Het aantal specialistische klinieken voor (huis)dieren en vee bedraagt enkele honderden. Totaal zijn er in Nederland zo'n 4400 dierenartsen actief, van wie er zo'n 15 tot 20 procent aangesloten zijn bij een dierenziekenhuis of een -kliniek. Voor elk dier dat in ons land als huisdier of veedier gehouden wordt, is er in jouw regio wel een dierenspecialist te vinden. En wie wil zijn trouwe viervoeter, knaagdier of vissen nu niet de beste zorg bieden die mogelijk is?

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Dierenartsen Centrum Heerlen.

Delen